Μας πιάνει τρόμος όταν ακούμε θέρμανση με ρεύμα γιατί πιστεύουμε ότι θα βάλουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη μας για να πληρώσουμε τη ΔΕΗ!
Θέρμανση οικονομική με υπέρυθρη θέρμανση κεραμικής τεχνολογίας ή με σώματα, πάνελ υπέρυθρης, σόμπες, θερμάστρες με ρεύμα?
Τελικά ποια είναι η αλήθεια και τι μας συμφέρει?
Όταν μιλάμε για υπέρυθρη θέρμανση μιλάμε επί το πλείστων για θέρμανση με ρεύμα.
Πάμε να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα!
Βασικά δεν πρέπει να αμελούμε την μόνωση του σπιτιού μας γιατί είναι
ο ''Α'' παράγοντας οικονομίας.
Αν έχουμε απώλειες και σκεφτόμαστε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης πάντα μα πάντα θα πληρώνουμε πολλά!
Οτιδήποτε είδος θέρμανσης και να βάλουμε. Ακόμη και αν έχουμε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, κλιματιστικά, ξυλόσομπες, τζάκια, ή αντλίες θερμότητας.
Σήμερα που η τεχνολογία μας κατακλύζει, μπορούμε εύκολα με ένα ψάξιμο στο ιντερνέτ να βρούμε πόσο καίνε σε ρεύμα οι συσκευές του σπιτιού μας.
Μια καλή λύση για όσους έχουν κινητά android είναι να κατεβάσουν εφαρμογές, που με ένα απλό πάτημα μαθαίνουμε πόσο θα κάψει η συσκευή μας. Από μια μικρή τοστιέρα μέχρι και έναν μεγάλο θερμοσίφωνα.
Στα είδη θέρμανσης με ρεύμα υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις!
Αυτά τα είδη που ζεσταίνουν αποκλειστικά τον αέρα πχ θερμοπομποί, σόμπες χαλαζία, σώματα λαδιού, αερόθερμα, κλιματιστικά, καίνε ΠΟΛΛΑ. Γιατί ζεσταίνουν μόνο τον αέρα!
Αν ανοίξουμε μια πόρτα για να βγούμε πχ έξω χάνεται όλη η ζέστη σχεδόν αμέσως.
ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτούς που πουλάνε κάποιες σόμπες που ζεσταίνουν τον αέρα και τις βαφτίζουν ''σόμπες υπέρυθρης θέρμανσης ζεσταθείτε οικονομικά''.
Οι λάμπες τους, φωτίζουν άσχημα τον χώρο και η θέρμανση που αφενός μπορεί να βγαίνει όντως από λάμπες υπέρυθρης θέρμανσης, αφετέρου όμως διαχέεται η θέρμανση στο χώρο από τους ανεμιστήρες που έχει η συσκευή.
Οπότε στον χώρο έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με τα είδη θέρμανσης που ζεσταίνουν τον αέρα, με αποτέλεσμα με ένα απλό άνοιγμα της πόρτας να κρυώνει πάλι άμεσα ο χώρος!
Άσε που είναι υψηλής κατανάλωσης ρεύματος με χαμηλής απόδοσης θέρμανσης και ζεσταίνει εκεί τοπικά τα πόδια μας και στην ουσία το παίρνουμε αγκαλίτσα!
Στο δια ταύτα, το σημαντικό, στην επιλογή της θερμάστρας, να είναι λοιπόν υψηλής απόδοσης θέρμανσης και βεβαίως υπέρυθρης θέρμανσης κεραμικής τεχνολογίας με όλες τις πιστοποιήσεις ασφάλειας και λειτουργίας.
Το κεραμικό υπέρυθρο σώμα που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρησή μας ήταν το EBF50 HTS/1 1200watt 900 °C. Στην παρακάτω φωτογραφία αν πατήσετε στο λινκ βλέπετε ότι η υπέρυθρη θερμότητα στο μισό μέτρο είναι 268 °C και αυτό γιατί όταν πλησιάσαμε τον μετρητή μας ποιο κοντά έβγαλε ''error'' γιατί δεν είναι κατασκευασμένος να μετράει επιφανειακές θερμοκρασίες των 900°C!!! Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 27/1/14 01:40πμ με εξωτερική θερμοκρασία -1°C σε χώρο 40 τετραγωνικά σαλονοκουζίνα με καλή μόνωση και οι μετρήσεις είναι ενδεικτικές.
Η χρέωση της ΔΕΗ!
Για την season του χειμώνα μαζί με όλα όλα δηλαδή με κουζίνα, πλυντήριο, θερμοσίφωνα και η Κεραμική Υπέρυθρη Θέρμανση να καίει όλη μέρα με θερμοστάτη ψηφιακό, λόγω μωρού, με εγκατεστημένη ισχύ 4200watt για 60τμ ήταν 516€ από 29/11/2013 μέχρι 1/4/2014 με το χαράτσι και τον έναντι σχεδόν απλήρωτο! (Είχαμε καταθέσει 100€)
Είναι δυνατόν να βγούν τέτοιες χρεώσεις αν τα σώματα δεν ήταν υψηλής απόδοσης θέρμανσης και δεν υπήρχε μια έστω και καλή μόνωση?
Δες παρακάτω τις φωτογραφίες από τις χρεώσεις της ΔΕΗ
Σε 2ο τέστ σε χώρο με σχεδόν μηδενική μόνωση.
Μονά τζάμια, σε οικία του ’60 και σε εξωτερική θερμοκρασία -5 περιοχή Πήλιο,
η κεραμική υπέρυθρη θέρμανση elstein 2000watt σε δωμάτιο 25 τμ, σε 1,5 ώρα είχε ζεστάνει τον χώρο (που άλλες θερμάστρες, σώματα, πάνελ υπέρυθρης, σόμπες χαλαζία ή αλογόνου, θερμοπομποί, το κάνουν σε 3 μέρες με μια εβδομάδα ή και καθόλου!) διώχνοντας την υγρασία από τους τοίχους και σε 12-13 ώρες που ήμασταν εκεί δούλεψε συνεχόμενα το πολύ 3 ώρες με θερμοστάτη και το σώμα σωστά τοποθετημένο και όχι τροχήλατο στα πόδια μας!
Πόσο έκαψε εκείνη τη μέρα?
1,5ευρώ με όλες τις χρεώσεις της ΔΕΗ!
Κάνετε μόνοι σας τους υπολογισμούς τώρα!
Πόσο θα καίγατε αν βάζατε 1000watt σε τέτοιο χώρο?
Μήπως τα τριπλάσια?
(Λογικό! Γιατί για να καλύψει τις απώλειες θα δούλευε πιο πολύ ώρα. Να γιατί τώρα λέμε ότι το 1000Watt με τους 900 βαθμούς είναι κατάλληλο για τα περισσότερα δωμάτια με μια έστω και καλή μόνωση γιατί προσφέρει και οικονομική τιμή και οικονομική θέρμανση στη ΔΕΗ!)
Πόσο θα πληρώνατε σε άλλες μορφές θέρμανσης?
Μήπως πάρα πολλά?
Στις ξυλόσομπες και στα τζάκια θέλουμε 120 τον τόνο σε 15-20 μέρες???
Καταλάβατε λοιπόν πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η μόνωση και η επιλογή σωστού θερμαντικού σώματος και η μελέτη του χώρου για σωστή τοποθέτηση ακόμη και αν δεν έχουμε μόνωση καλή?
Για την επιλογή λοιπόν σωστών υπέρυθρων θερμαντικών σωμάτων για δυνατή οικονομική θέρμανση επιλέγουμε Κεραμική Θέρμανση Elstein της HotPower